Ontdek de smaken van Catalonië

Ontdek de smaken van Catalonië

Het is geen geheim dat je in Catalonië goed kunt eten. Een van de redenen waarom de topkoks hier herhaaldelijk Michelinsterren en gouden koksmutsen krijgen, is ongetwijfeld het feit dat zij verse, lokale producten gebruiken. De korte afstanden die de ingrediënten afleggen zijn niet alleen duurzaam, maar garanderen ook de hoge kwaliteit van de vers bereide gerechten. In Catalonië komen de verschillende landschappen echt op je bord terecht. Van de zee tot de bergen, van olijf- tot wijngaarden. Vele kleine en grote biologische landbouwbedrijven leveren hun producten het hele jaar door aan de restaurantkeukens.

Als je de mediterrane keuken van Catalonië wil ontdekken, kan je veel van deze producten niet alleen in het restaurant maar ook aan de bron proeven. Drink van heerlijke wijnen of sprankelende cava na een wandeling door pittoreske wijngaarden, volg samen met de fruitteler de stand van de amandeloogst of geniet van verse oesters uit zee op een mosselbank.

Costa Barcelona

Eens je Barcelona verlaat en je naar het zuiden begeeft, domineren wijngaarden al snel het landschap.

Cava

Van de twaalf erkende wijnstreken in Catalonië is Penèdes een bijzondere, want er wordt niet alleen wijn geproduceerd, maar ook cava. De Catalaanse mousserende wijn wordt geproduceerd volgens de traditionele methode van gisting op fles, de Méthode Champenoise, en doet in geen enkel opzicht onder voor de Franse champagne. Veel kleine wijnmakerijen produceren uitstekende cava's, maar vaak in zo’n kleine hoeveelheden dat ze onvoldoende zijn voor export. Dus liefhebbers van cava mogen een wijnproeverij in de Penedès absoluut niet missen! Als je tussen de bezoeken aan de wijnkelders door wilt genieten van het uitzicht op de prachtig gelegen wijnranken, plan dan een fietstocht door de wijngaarden - de geschiedenis van cava en een proeverij zijn inbegrepen.

Fietsen door de Catalaanse wijngaarden
© Nicole Biarnés

Costa Daurada - Terres de l'Ebre

Vermout

In de Costa Daurada kan je het stadje Reus (uitgesproken als Re-oes) vinden. Aan het begin van de vorige eeuw werd Reus beschouwd als de hoofdstad van de vermout. Lange tijd maakte het drinken van vermout deel uit van de zondagscultuur, totdat dit traditionele aperitief op een gegeven moment plaats moest maken voor modernere dranken. Ook nu nog zegt men in Catalonië "fer un vermut", wat een aperitief voor de lunch betekent. Maar de wijn, verrijkt met kruiden en specerijen, beleeft momenteel een nieuwe bloeiperiode. Naast de traditionele merken zijn er ook nieuwe vermouts op de markt. De beste manier om de geschiedenis van deze vermoutdrank te begrijpen is door de vermoutroute in Reus te volgen en het vermoutmuseum te bezoeken, waar je verschillende drankjes kan proeven en bovendien heerlijke tapas kan eten.

Een Vermout tap systeem
© Nicole Biarnés

Olie en wijn

In de bergen van de Priorat-streek, waar de monniken van het kartuizerklooster d'Escaladei in de twaalfde eeuw druiven begonnen te verbouwen, zijn het vooral krachtige rode wijnen die goed in de markt liggen. Maar ook de olijven uit de Priorat profiteren van het bijzondere klimaat en hebben de beschermde oorsprongsbenaming DOP Suirana gekregen. Bij het wijnhuis Masroig kan je naast Montsant-wijnen ook olijfolie proeven, die daar in de eigen oliemolen van het wijnhuis wordt geperst.

Iemand die brood dipt in Catalaanse olie
© Nicole Biarnés

Rijst en mosselen

Wanneer je de Ebro-delta bereikt, verandert het landschap. Zo ver als het oog reikt liggen er rijstvelden. De delta lijkt één groene vlakte die zich uitstrekt tot aan de horizon. Hier groeien verschillende variëteiten, zoals Bahía, Fonsa, Montsianell, Sénia, Tebre en natuurlijk de befaamde Bomba, een rondkorrelige rijst die moeilijker te telen is vanwege de grootte van de planten, maar des te populairder is bij sterrenkoks.

Rijstvelden in de Ebro-delta
© Nicole Biarnés

In de Delta wordt de rijst gegeten met inktvis en paprika, met johannesbroodkrab, of met kip en konijn. Rijstgerechten zoals paella, arròs negre, arròs a banda of arròs caldós maken evenzeer deel uit van de Catalaanse keuken als zeevruchten.

Voor de vele heerlijke rijstgerechten heb je niet alleen rijst nodig, maar ook mosselen. In de beschutte baai bij La Rapita liggen de mosselbanken dicht bij elkaar. Het Musclarium is een van deze mosselbanken, waar zelfs een klein restaurant is. Vanuit de haven kan je met een boot het water op. Verser dan op zee kun je niet van oesters en mosselen genieten!

© Nicole Biarnés

In het Ecomuseum of het Casa de Fusta kom je meer te weten over het vogelleven van de delta en vanaf de uitkijkpunten kan je roze flamingo's spotten in het kniehoge water. Om je onder te dompelen in de geschiedenis van dit bijzondere landschap, is een bezoek aan Delta-Polet de moeite waard. In een mini-workshop leer je over het ontstaan van de delta, de gewoonten en werkmethoden van de rijstboeren, en de traditionele vismethoden van de streek. Na een bezoek aan de delta kan je verschillende rijstkorrels proeven waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

In Hotel Algadir Delta bij Amposta kan je niet enkel overnachten te midden van de rijstvelden, maar ook ontdekken hoe de typische rijstgerechten klaargemaakt worden.

© Nicole Biarnés

Terres de Lleida

Cargols

Slakken zijn een traditionele delicatesse in Lleida, een minder bekende Catalaanse streek in het binnenland. Tijdens het jaarlijkse Aplec del Caragol in mei komen verschillende groepen samen voor een grote barbecue waarop de slakken worden bereid. Op een bakplaat, gegratineerd, gemarineerd in azijn, met knoflook en peterselie of bij voorkeur met aioli. Voor de bezoekers van het feest zijn er kleine stands waar zij kunnen proeven van de verschillende bereidingswijzen van de cargols. Als je niet tot mei wilt wachten, kan je deze traditionele specialiteit in Cal Nenet op elk moment van het jaar proberen.

De traditionele delicatesse van Lleida: slakken
© Nicole Biarnés

D.O. Costers del Segre

Naast een prachtig kasteel ligt één van de meest traditionele wijnkelders van de wijnstreek Costers del Segre, het Castell del Remei. In de 18e eeuw liet een rijke Catalaanse familie hier een landbouwkolonie bouwen, waarvan het nieuw gebouwde kasteel het centrum moest worden. Dergelijke woon- en arbeiderskolonies werden in die tijd op veel plaatsen in Catalonië gebouwd. De zware eikenhouten vaten met de goede wijn liggen nog steeds opgeslagen in de oude kelders. Het hoofd van deze wijnmakerij, wijnmaker en oenoloog is Tomàs Cusiné, die naast het historische merk Castell del Remei, waarvan het etiket is versierd met het prachtige kasteelcomplex, ook de wijnen Cérvoles, Cara Nord en Tomàs Cusiné produceert.

Een fles en glas wijn uit de streek Costers del Segre
© Nicole Biarnés

Olijven

Het is de moeite waard om de olijfoliecoöperatie in Arbeca te bezoeken. De kleine Arbequina-olijven, die hun naam danken aan dit kleine dorp in de buurt van Lleida, zijn niet alleen zeer aromatisch, maar hebben ook geen bittere nasmaak, waardoor zij, ondanks hun geringe grootte, een van de populairste olijvenvariëteiten in de regio zijn.

In de kleine Agrobotiga Arbecas kan je deze heerlijke olie proeven en kom je meer te weten over de geschiedenis van deze kleine vruchten, want er is een toeristisch informatiecentrum in het mooie oude gebouw.

een Arbequina-olijven plant
© Nicole Biarnés

Pyreneeën

Kaviaar

In de Vall d'Aran is er een onverwachte specialiteit te ontdekken: kaviaar. Voordat talrijke stuwmeren de vissen verhinderden, was de steur eeuwenlang thuis in de wateren van het berggebied. Tegenwoordig wordt er weer steur gekweekt in Caviar Nacarii. Tijdens een rondleiding kan er van de kleine zwarte parels ter plaatse geproefd worden met een slokje wodka.

Een potje kaviaar
© Nicole Biarnés

Schapen

Boven op de weiden van de Vall d'Àssua, in de provincie Lleida, grazen in de zomer paarden, koeien en vooral schapen. De herders komen op bepaalde punten bijeen om de lammeren te markeren, zieke dieren te behandelen of gewoon de boel te controleren. In Llessui, een mooi klein bergdorpje aan de voet van de zomerweiden, is een liefdevol ingericht Ecomuseum gewijd aan het dagelijks leven van de herders. Een kleine tentoonstelling over een beroep dat met uitsterven wordt bedreigd.

Kaas

Naast schapen vind je ook geiten in de bergen. In de Formatgeria Casa Mateu worden van hun geitenmelk zeer uiteenlopende kaassoorten gemaakt. Harde kaas, zachte kaas, rookkaas en zelfs yoghurt. Omdat eigenaars Núria en Clara belang hechten aan goede kwaliteit en duurzaamheid, gebruiken ze alleen melk van boerderijen uit hun streek. En dan verwerken ze die in heerlijke kaas.

Zout

Wist je dat er zout in de Pyreneeën wordt geproduceerd? In Gerri de la Sal wordt het zout echter niet gewonnen in mijnen, maar in zoutziederijen die hier net zo functioneren als aan de kust. Tot op de dag van vandaag borrelt het zoute water uit ondergrondse bronnen naar de oppervlakte. In het zeer verzorgde museum leer je hoe de verwerking in de loop van vele eeuwen in zijn werk is gegaan. De oude zoutziederij is ook te bezoeken met een gids.

Onderweg kan je overnachten in romantische hotels zoals het Andria in La Seu d'Urgell of kennismaken met de Kathaarse keuken van het kleine gastro-hotel Ca l'Amagat in Bagà.

© Nicole Biarnés

La Garrotxa

Langs de rand van de Pyreneeën reis je verder naar het oosten. Tijdens een kleine wandeling door Camprodon kan je een van de mooie dozen met traditionele Birba-koekjes kopen, een ideaal Catalaans souvenir.

Birba-koekjes
© Nicole Biarnés

Fesols

In de La Garrotxa streek, waar vulkanen ooit hun as de lucht in spuwden, groeien tegenwoordig heel bijzondere bonen, de Fesols de Santa Pau. Van het vulkanisch gesteente wordt gezegd dat het de witte bonen een bijzonder fijne smaak geeft. Maar het stadje zelf en de wandelroutes in, rond en op de oude vulkanen maken natuurlijk ook deel uit van een bezoek aan La Garrotxa.

Bonen uit de Garrotxa streek
© Nicole Biarnés

Aardappelen

Als je honger krijgt tijdens een wandeling over de markt van Olot (wat onvermijdelijk is), moet je hier de aardappelspecialiteit proberen: de aardappelen van Olot. Normaal gesproken worden twee aardappelschijfjes gevuld met vlees en dan gebakken. Maar er zijn ook vegetarische opties met geitenkaas en gekarameliseerde uien. Als je wilt, kun je er een butifarra de perol, een plaatselijke delicatesse, bij proberen.

De aardappelspecialiteit Patatas d'Olot
© Nicole Biarnés

Embotit

Vanuit Olot kan je een kort uitstapje maken naar Vic, de hoofdstad van lekkere worstspecialiteiten. Het familiebedrijf Casa Riera Ordeix, dat nu in zijn zesde generatie is, produceert bekroonde specialiteiten zoals Llonganissa de Vic, Fuet, Llonganissa de Pagès of een worst met truffels. Ontdek er verder de geweldige accommodatie in Cal Sastre in Santa Pau, omgeven door de vulkanen van La Garrotxa.

Costa Brava

De markt

Een bezoek aan een markt in Catalonië mag op deze gastronomische reis niet ontbreken. Nergens anders krijg je een beter beeld van de plaatselijke keuken dan bij de kraampjes van de marktkramers en fruitverkopers. In Girona kun je samen met Mariona en Irene van Local Market boodschappen doen om nadien alle vers gekochte producten te verwerken tijdens hun kookcursus. Pas als alle ingrediënten zijn gekocht, gaan ze samen de keuken in. De twee vrouwen laten toeristen en de plaatselijke bevolking zien hoe je de traditionele gerechten van de streek kan klaarmaken.

Een lokaal gerecht van de markt in girona
© Nicole Biarnés

Kaas

Op de biologische boerderij Mas Marcè worden kaas, yoghurt en andere zuivelproducten gemaakt van schapenmelk. De broers Roca van het wereldberoemde sterrenrestaurant Can Roca in Girona zijn niet de enige klanten die de kwaliteit van deze zuivelproducten op prijs stellen. Veel van de beste restaurants in Catalonië worden van hieruit bevoorraad. Tijdens een rondleiding kan je de traditionele Recuit of de originele wolkaas Llanut proeven.

Traditionele Recuit of orginele wolkaas
© Nicole Biarnés

Cider

In de streek van de Baix Empordà vind je schijnbaar eindeloze boomgaarden. In de lente verandert dit gebied in een zee van bloesems! Verscholen tussen de appelbomen ligt Mooma, waar alles om appels draait. Oorspronkelijk verkocht de kleine familieboerderij gewoon het geoogste fruit. Tegenwoordig, in de zesde generatie, produceert de familie met veel succes de enige cider van Catalonië, naast heerlijke sappen. Telkens weer verrast Mooma zijn gasten met nieuwe uitvindingen, zoals de appellikeur. Proef hier de heerlijke huisgemaakte specialiteiten zoals botifarra met appelcompote.

© Nicole Biarnés

Vis en zeevruchten

L'Escala, aan de kust van de Costa Brava, staat gekend voor de traditionele ansjovis en sardines ingemaakt in olie, een echte delicatesse. Gepekeld in azijn, worden dezelfde vissen seitons genoemd. Afhankelijk van het seizoen, kan een bezoek aan de vismarkt in de haven van Palamós niet ontbreken. Als je geluk hebt, kun je de beroemde gambas van Palamós proberen, een bijzonder smakelijke donkerrode garnaal. Indien je buiten het zeevruchten seizoen Catalonië bezoekt, kun je je troosten met een bezoek aan het visserijmuseum, dat een zeer interessant inzicht geeft in het harde leven van de vissers. In de direct daarboven gelegen Espai del Peix worden regelmatig show cookings en diverse kookcursussen gehouden.

Als je nog op zoek bent naar een plaats om te overnachten waar er ook lekker te eten valt, biedt Hotel Aigua Blava in Begur niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een heerlijke keuken. 

Anchovis in olie
© Nicole Biarnés

Paisatges de Barcelona

We naderen het einde van onze smakelijke rondreis en keren terug richting Barcelona. Maar we maken eerst nog een laatste stop net buiten de poorten van de metropool.

Kruidenwandeling in Montseny

Een heel bijzondere manier om mediterrane geuren en smaken te leren kennen zijn de natuurwandelingen, waarbij we typische kruiden en planten kunnen ontdekken, zoals wilde venkel, kappertjes, struiken en bomen. Botanicus Evarist March Salat brengt tijdens zijn kruidenwandelingen niet alleen kennis over eeuwenoude planten en hun geschiedenis over, maar deelt ook zijn passie voor de natuur. Ook topchefs hebben zich laten inspireren tot het creëren van nieuwe gerechten met de fascinerende bloemen, wortels en bladeren die Evarist tijdens zijn wandelingen vindt. Met een beetje geluk vind je zelfs de juiste ingrediënten om een ratafia te brouwen, de traditionele Catalaanse kruidenlikeur, tijdens een kruidentocht door het natuurpark van de Montseny.

Overnachten in de buurt van het Montseny natuurpark kan je in Masia Can Cuch, een omgebouwd duurzaam boetiekhotel, waar je ‘s avonds nog steeds kunt genieten van een wijnproeverij of het heerlijke ambachtelijke bier Sant Jordi kunt proeven, genoemd naar de legendarische drakendoder.

Olie met olijven en kruiden
© Nicole Biarnés

D.O. Alella

De kleinste van de twaalf wijnbouwgebieden van Catalonië is de D.O. Alella. Heerlijke druifsoorten groeien op de grond net buiten Barcelona. De D.O. Alella is niet alleen een van de kleinste, maar ook een van de oudste wijnbouwgebieden van Spanje. Er zijn aanwijzingen dat de Romeinen hier al zoete druiven verbouwden om wijn van te maken.

Masia Can Cuch, dat omgebouwd werd tot een duurzaam boetiekhotel
© Nicole Biarnés

Deze smakelijke route eindigt waar hij begon, in Barcelona. Neem nog een paar dagen de tijd om in de restaurants (na) te genieten van de vele smaken van Catalonië. Bon profit!


Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience