Barcelona: de perfecte bestemming voor digital nomads

Barcelona: de perfecte bestemming voor digital nomads

Waarom Barcelona?

Internationale sfeer en cultuur

Barcelona is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten. De stad biedt niet alleen de lokale Catalaanse cultuur, maar er is ook een diverse gemeenschap van internationale bewoners en bezoekers. Dit zorgt voor een inspirerende omgeving waarin je gemakkelijk gelijkgestemden kunt ontmoeten, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Klimaat

Een van de grootste pluspunten van Barcelona is natuurlijk het heerlijke klimaat met meer dan 300 zondagen per jaar. Je kunt er na je werk dus lekker genieten van het buitenleven. Sla je laptop open op een terras of wandel langs het strand tijdens je lunchpauze – er zijn volop mogelijkheden om van je vrije tijd te genieten.

Community

Dankzij de aanwezigheid van veel tech-startups en internationale bedrijven is er een levendige gemeenschap van remote werkers en digital nomads. In wijken zoals Poblenou en Gràcia vind je tal van coworking spaces en cafés waar je kunt werken. Bovendien zijn er veel evenementen en meetups, waar je gemakkelijk in contact komt met andere digital nomads en expats.

Genoeg te beleven

Of je nou komt voor de prachtige architectuur, het strand, de heerlijke gastronomie, de fantastische musea of het uitgaansleven: er valt genoeg te beleven. Ook de rest van de regio Catalonië biedt volop mogelijkheden: van uitdagende hikes tot aan skiën in de Pyreneeën en van het surrealistische Dalí Museum tot aan de Romeinse resten in Tarragona. Barcelona is voor dagtrips in de omgeving de perfect uitvalbasis.

Praktische informatie voor digital nomads in Barcelona

Vervoer in Barcelona

Hoewel Barcelona een gemiddeld grote stad is, lopen de locals er veel. Veel van de highlights en wijken zijn eenvoudig te voet te verkennen, van een wandeling langs de iconische La Rambla tot het ontdekken van de charmante straatjes van El Born en de Gotische wijk. En onderweg vergaap je je aan de prachtige architectuur.

Als je gebruikt gaan maken van het ov: Barcelona heeft een uitstekend openbaar vervoersnetwerk, met een uitgebreid metronetwerk dat je snel en gemakkelijk overal naartoe brengt. Overweeg een T-casual kaart voor sporadisch gebruik of een onbeperkt maandabonnement voor rond de €40.

Daarnaast is fietsen een populaire optie, vooral met het Bicing deelfietsensysteem. Voor zo’n €50 per jaar kun je overal in de stad een fiets ophalen en inleveren. Hier heb je wel een NIE voor nodig. Heb je die niet, dan kun je gebruikmaken van andere deelfietsinitiatieven.

Wonen in Barcelona

De meeste digital nomads kiezen ervoor om in wijken zoals Gràcia, Eixample of Poblenou te wonen. Deze wijken bieden een goede balans tussen accommodatie, werkplekken, cafés, en bevinden zich dicht bij het centrum. Er is een behoorlijk aanbod van kamers, studio’s en huurwoningen. Het is aan te raden voor de eerste nachten een hotelkamer of appartement te boeken en ter plekke te gaan zoeken, meestal kun je meteen intrekken als je iets hebt gevonden.

Werkplekken en Wi-Fi

Een stabiele internetverbinding is natuurlijk cruciaal. In veel cafés kun je tegenwoordig gebruik maken van gratis Wi-Fi, maar houd er rekening mee dat je niet overal de hele dag onbeperkt kunt blijven zitten zonder consumpties. Een alternatief zijn de vele coworking spaces in de stad.

Levenskosten

Barcelona biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met andere Europese steden. Voor een kamer in een gedeeld appartement betaal je gemiddeld tussen de €400 en €700 per maand, terwijl een studio in het centrum tussen de €750 en €1000 kan kosten. Voor dagelijkse uitgaven kun je rekening houden met ongeveer €2 voor een biertje, €12-17 voor een lunchmenu, en €1.50 voor een cafè amb llet.

De taal

Hoewel veel mensen in Barcelona tegenwoordig Engels spreken, vooral in toeristische gebieden en bij internationale bedrijven, is het leren van Spaans of zelfs Catalaans een grote plus. Het laat zien dat je de lokale cultuur respecteert en het zal je helpen om beter te integreren in het dagelijks leven. Er zijn tal van taalscholen in de stad waar je tegen een redelijke prijs lessen kunt volgen.

Reizen

Vliegveld El Prat-Josep Tarradellas is een van de belangrijkste knooppunten in Europa, waardoor het gemakkelijk is om naar Barcelona te reizen, ongeacht waar je vandaan komt. Vanuit het vliegveld kun je de stad snel bereiken met de blauwe luchthavenshuttle of de betaalbare metro. Vanuit Nederland en België kun je ook goed met de trein naar Barcelona reizen. Je moet één of twee keer overstappen.

©jordirullo

Digital nomad in de rest van Catalonië

Catalonië beschikt naast Barcelona over drie andere provinciehoofdsteden: Girona, Tarragona en Lleida, elk met zijn eigen unieke charme en voordelen. Deze steden zijn vanuit Barcelona uitstekend bereikbaar met de hogesnelheidstrein, die je in minder dan een uur naar deze bestemmingen brengt. Zowel Girona als Tarragona beschikken bovendien over een vliegveld in de buurt.

Een van deze steden kan een goede keus zijn als je wil genieten van de rust en schoonheid van het platteland, de Costa Brava of de Costa Daurada, of deze omgeving wil combineren met de bruisende stad.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience