Barcelona’s mooiste pleinen

Barcelona’s mooiste pleinen

Barcelona is bezaaid met prachtige pleinen die elk hun eigen charmante uitstraling hebben. Het zijn de ontmoetingsplekken van de locals en sommige zijn een must-see voor toeristen die Barcelona bezoeken.

Plaça Reial  

Plaça Reial staat bekend als Barcelona’s meest elegante plein. De prachtige arcadebogen, de fontein in het midden, de palmbomen: dit achttiende-eeuwse plein mag je zeker niet overslaan. Met name 's avonds komt Plaça Reial tot leven als de vele terrassen volstromen, mensen lekker zitten te eten en genieten van live muziek. Let ook op de twee bijzondere lantaarns. Wist je dat deze het werk zijn van niemand minder dan Antoni Gaudí?

Plaça Reial ©Marc Lozano

Plaça del Sol  

Plaça del Sol is het kloppende hart van de levendige wijk Gràcia. Dit gezellige plein staat bekend om zijn talloze cafés, bars en restaurants met terrassen. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen. Vanaf eind van de middag, als de scholen uitgaan en mensen uit hun werk komen, is dit een fantastische plek om te genieten van een drankje terwijl je de lokale sfeer opsnuift.

Plaça del Sol ©Oh-Barcelona.com

Plaça del Rei  

Plaça del Rei is het hart van de middeleeuwse stad en een plek doordrenkt van geschiedenis. In de middeleeuwen vonden hier de dorpsfeesten plaats, maar hier werden mensen ook gedood door de Inquisitie. Heel bijzonder is het oude paleis van de graaf van Barcelona, wat ook wel de ‘eerste wolkenkrabber’ van de stad wordt genoemd. Op het plein bevindt zich de ingang naar de oude Saló del Tinell, een prachtige gotische zaal, tegenwoordig onderdeel van het Historisch Museum van de stad Barcelona, waar het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella ontdekkingsreiziger Columbus ontvingen na zijn ontdekking van de nieuwe wereld.  

Plaça del Rei ©Pepe Navarro

Plaça de la Vila de Gràcia  

Dit plein is het historische centrum van de volkse wijk Gràcia en biedt een charmante mix van oude en moderne architectuur. Het wordt omringd door cafés en winkels, en je vindt er vaak lokale evenementen en markten. Hier zit ook het stadsdeelbestuur van Gràcia in een prachtig oud pand. De perfecte plek om kennis te maken met de authentieke sfeer van de buurt Gràcia.

Plaça de la Vila de Gràcia ©Antonio Lajusticia Bueno

Plaça Sant Felip Neri  

Plaça Sant Felip Neri is een verborgen juweeltje in de oude stad. Ondanks de lugubere geschiedenis - het plein werd tot twee keer toe gebombardeerd in 1938 en daarbij kwamen met name veel kinderen om het leven - straalt deze plek rust en sereniteit uit. Je vindt hier de oude kerk van Sant Felip Neri en daarnaast zit een basisschool. Op schooldagen wordt het plein afgesloten voor toeristen, omdat het tevens wordt gebruikt als schoolplein tijdens het speelkwartier.  

Plaça Sant Felip Neri ©Paola de Grenet

Plaça d'Espanya  

Plaça d'Espanya werd aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die in 1929 in Barcelona werd gehouden. Het plein wordt omgeven door de majestueuze gebouwen die dienstdoen als Barcelona’s beurzen- en evenementenhal. Als je tussen de Venetiaanse torens doorkijkt, zie je in de verte het Nationaal Paleis liggen. Ook vind je er de indrukwekkende, oude stierenarena in neo-Moorse stijl. Neem de roltrap naar boven en geniet van het 360º uitzicht vanaf het dakterras. Het plein is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer. Vanaf hier kun je de Montjuïc-heuvel verkennen, met het middeleeuwse kasteel, de vele tuinen en parken, en de mooie kunstmusea.  

Plaça Espanya ©Laura Guerrero
Catalan Tourist Board

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience