Fietsen van de Pyreneeën naar de sprankelende Costa Brava
Fietsen van de Pyreneeën naar de sprankelende Costa Brava
De Ruta del Carrilet, van het plaatsje Olot via Girona naar de kust, is een prachtige fietsroute die je op een vakantiefiets, mountainbike of zelfs op de racefiets over een wegdek van aangestampt gravel kan fietsen. Na een enkele klim in het begin gaat bijna de hele route vals plat omlaag. Heb je de klim gehad, dan kun je genieten van een lange afdaling richting de prachtige stad Girona, waarbij je regelmatig langs de rivier de Ter fietst en ook het vulkaangebied la Garrotxa doorkruist. Het stuk van Girona naar Sant Feliu de Guíxols aan de kust voert door landbouwgebied en doet regelmatig stadjes aan.
Je passeert stationnetjes die tot bar en restaurant zijn verbouwd. Ook fiets je langs kleine dorpjes én de Gorg de Santa Margarida, waar je een duik kan nemen in een meertje of aan de voet van een spectaculaire waterval.
De route is aangelegd langs oude spoorlijnen die voorheen door de provincie Girona liepen en volgt de mijnenspoorlijn waar tot 1967 een bergtreintje van Olot via Girona naar Sant Feliu de Guíxols liep. Het is misschien wel een van de mooiste fietsroutes in de omgeving. En omdat je de route richting de kust volgt, gaat bijna de hele tocht bergafwaarts.
Olot en de verborgen vulkanen
Ik start in Olot, een prachtig groen stadje in de regio Garrotxa. De middeleeuwse gebouwen in de stad zijn ooit vernietigd tijdens aardbevingen, maar toch zijn er nog heel wat mooie gebouwen te bewonderen. Van oudsher trekt de stad veel kunstenaars, vanwege het landschap. Hun werk is te bezichtigen in de vele galeries die Olot rijk is.
De eerste kilometers na mijn vertrek uit Olot moet ik flink klimmen. Maar na het dorp San Esteve d’en Bas kom ik al snel uit op het hoogste punt van de route. Olot ligt midden in het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. In de weelderig begroeide heuvels onderweg vertonen zich kraters van tientallen vulkanen zoals de Santa Margarida en El Croscat. Het fietspad loopt dwars door het vulkaangebied, dat vanwege de vruchtbare grond zeer dicht begroeid is. Ik kom langs kleine dorpen en een oud stationnetje, over viaducten en door tunnels die herinneren aan de oude spoorlijnen. Ik fiets door dichtbegroeide bossen met loofbomen, door smalle kloven en uitgestrekte maisvelden met de besneeuwde pieken van de Pyreneeën in de verte nog net zichtbaar. Het is weelde om in alle rust te kunnen genieten van de omgeving.
Onderweg een verfrissende duik
Na een aantal kilometer zie ik een bord met de naam Gorg de Santa Margarida. Iets verderop is een brug en wanneer ik naar beneden kijk, zie ik een diepe in de rotsen uitgesleten kloof. Ik word getrakteerd op een prachtig uitzicht; een waterval dendert van de rotsen omlaag en vormt een klein, blauwgroen meertje. Het water ziet er zo verleidelijk uit, dat ik besluit om af te dalen en een duik te nemen. Na de verfrissende zwempartij fiets ik over een smal kronkelend pad met stenen en boomwortels verder. Voor Girona staan mij nog een paar korte klimmetjes en twee dorpen te wachten: Amer en Anglés. De route volgt kleine houten bordjes die me naar de juiste grindpaden wijzen. Dan komt de Via Verda Girona binnen.
Girona
De grootste stad langs de route blijkt een prima plek om de tocht te onderbreken voor een museumbezoek en een wandeling door het historische centrum. Toeristen kennen de stad vanwege het lowcost vliegveld in de buurt, maar beseffen niet altijd dat de prachtige stad Girona veel te bieden heeft.
De rivier Onyar heeft de stad zijn gezichtsbepalende beeld gegeven, met de hangende huizen en fraaie bruggen. Het centrum van de stad op de steile heuvel Caputxins straalt een middeleeuwse sfeer uit. De oude Joodse wijk, de gotische kathedraal, de imposante stadsmuren en de Arabische baden nodigen uit tot een wandeling. Tijd dus om de fiets te stallen en door het centrum van de charmante provinciehoofdstad te dwalen.
Sant Feliu de Guíxols
Het derde deel van de fietsroute loopt tot aan de kust. Bossen maken plaats voor glooiende heuvels, het landschap wordt weidser en minder afwisselend. Een deel van de route loopt pal langs de autoweg maar de vergezichten, naar de toppen van de Pyreneeën maken veel goed. Dan ineens duiken pijn- en olijfbomen op. Dat kan maar een ding betekenen: de kust is binnen fietsbereik. De geur van de pijnbomen geeft me nieuwe energie en bij mijn eindbestemming Sant Feliu de Guíxols, rusten mijn ogen opeens op glinsterend blauw zeewater.
Sant Feliu is een echte Catalaanse badplaats, waar catalanen een tweede huis bezitten. Het stadje ligt aan een bekoorlijke baai met aan weerszijden de ruige rotsen van de Costa Brava. Op slechts een kilometer afstand ligt het strandje Sant Pol, volgens de locals stukken mooier dan het stadsstrand en de perfecte plek voor een verfrissende duik. Dat heb ik na drie dagen fietsen wel verdiend.
Calella de Palafrugell
De laatste dag voert me naar het mooie kustplaatsje Calella de Palafrugell. Tussen Palamós en Palafrugell neem ik de Via Verda del Tren Petit, een korte Via Verda van zes kilometer. Hier fiets ik langs vruchtbare weilanden, akkers en over zandpaden en kan ik onderweg genieten van schitterende uitzichten. Ter afsluiting geniet ik van een goede maaltijd, dat is mijn inspanning meer dan waard. De geurige vispaella bevestigt dat de Catalaanse Vies Verdes absoluut naar meer smaken.
Praktische informatie
Om per fiets het achterland van Catalonië te ontdekken, kun je vanuit Nederland of België het best vliegen op vliegveld van Girona of Barcelona. Er zijn onderweg talloze Bikefriendly overnachtingsmogelijkheden.
Als je de route vanaf Olot wil fietsen, kan je vanaf Barcelona de trein nemen naar Ripoll. De fiets mag gratis mee. Het is ook mogelijk om fietsen te huren en/of een transfer naar Olot te regelen. Verschillende fietsverhuurbedrijven brengen tegen vergoeding fietsen naar Olot en eenmaal aangekomen op de plek van bestemming worden de fietsen weer opgehaald.
Deze Via Verda is bijzonder omdat je van de pre-Pyreneeën helemaal naar de Middellandse Zee kunt fietsen zonder al te grote inspanning. Ik heb de tocht van ongeveer 120 km in vier dagen gefietst. Doordat deze fietsroute helemaal niet zwaar is, is het ook voor gezinnen een goede keuze. De Via Verda geeft aansluiting op andere doorgaande routes in dit deel van Catalonië zoals bijvoorbeeld de Pirinexus-route. Je kunt El Carrillet eigenlijk het hele jaar fietsen.
Meer informatie over de route vind je hier.
Zin in meer? Ontdek hier de Via Verda de la Val de Zafán in het zuiden van Catalonië, in Terres de l'Ebre.