Waterpret voor het hele gezin aan de Ebrokust

Waterpret voor het hele gezin aan de Ebrokust

Veel vakantiegangers strijken neer aan de prachtige Catalaanse kusten de Costa Brava en de Costa Daurada. Maar wie net wat verder doorrijdt komt terecht in Terres de l’Ebre, een gebied dat nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Het wetland en rijstgebied in de Ebrodelta is een oneindig vlak natuurgebied, maar saai is het er allesbehalve. Vanuit de authentieke vissersdorpen kun je een breed scala aan wateractiviteiten beoefenen. Annebeth Vis van Barcelonatips en haar gezin gingen op avontuur.

La Ràpita ligt in het zuiden van de Ebrodelta aan de kust met op de achtergrond de bergen van de Serra de Montsià. Het stadje telt zo’n 15.000 inwoners en heeft een indrukwekkende haven. Het is meteen duidelijk waar de bevolking van leeft: de visvangst. Van ouderwetse vissersboten tot moderne exemplaren: je kijkt je ogen uit. Op de achtergrond de Llotja, waar de vis dagelijks wordt geveild.  

We rijden de pier op, in de richting van de lokale zeilschool. Een groep schoolkinderen springt die ochtend vrolijk in zee. Het is de laatste les van hun zeilcursus en dat vieren ze met een duik. ‘In de vijfde klas krijgen ze hier een zeilcursus’, vertelt Joan Barberà. Hij groeide op in La Ràpita, zijn vader was visser en de zee zit in zijn bloed. Alweer jaren geleden begon hij hier een plaatselijke zeilschool. Inmiddels is Més Mar uitgegroeid tot watersportbedrijf dat tal van activiteiten biedt en niet meer alleen in La Ràpita zit, maar op diverse plekken aan de Catalaanse kust.  

Fietsen op zee

Fietsen op zee ©Annebeth Vis

Er liggen kajaks, surfplanken, supboarden, maar er staan ook een paar bijzondere waterfietsen klaar. Geen trapboten, maar hydrofoil waterfietsen. Ik meen ze wel eens gezien te hebben in Amsterdam, maar ik heb er nog nooit een geprobeerd. Lastig is het niet, concludeer ik als ik even later in het zadel zit. Trappen en sturen. Mijn dochter neemt voor me plaats. Met gemak fietsen we achter Joan, die ook onze gids is, aan. Naar de vissershaven, de zee op, langs de pier vol zeemeeuwen die hard beginnen te schreeuwen zodra we ook maar een beetje te dicht in de buurt komen. Ze beschermen hun jonkies. Dan trappen we verder naar de mosselkwekerijen, waar Joan de mosselen voor de foto uit het water wist. Het is een fietstour, maar dan net anders.  

De volgende dag staat er een wateractiviteit op het programma waarbij we het niet droog gaan houden. In Ametllà de Mar, ook zo’n maritiem dorp dat nog altijd zijn charme niet heeft verloren, hebben we een afspraak voor een Tuna Tour. De bedoeling? Zwemmen met tonijn. Tussen de tonijnboten die uitvaren voor de vangst, spotten we ook een moderne catamaran, ons vervoersmiddel. Terwijl we de haven langzaam achter ons laten en de open zee bereiken, stijgt aan boord de spanning. We zijn eigenlijk wel opgelucht te merken dat we niet de enigen zijn met koudwatervrees.  

Metersgrote tonijnvissen  

Tuna Tour ©Annebeth Vis

Eenmaal op de plek van bestemming merken we aan alles dat de crew dit dagelijks doet. Bovendien zwemmen de metersgrote tonijnvissen in bassins, die zijn afgezet met netten en boeien. Geeft toch net een wat veiliger gevoel. De kans is groter dat een van de vele zeemeeuwen tegen je aan vliegt, lacht een van de bemanningsleden. Ondanks eerdere weerstand, durven we het alle drie aan. In onze wetsuit dalen we af. Ik trotseer de kou en kijk met duikbril en snorkel naar het spektakel dat zich onder ons voltrekt. Met makreel als lokkertje, schieten de enorme tonijnvissen onder ons langs. Een bijzondere ervaring voor ons, maar zij lijken de groep niet eens op te merken. Eenmaal weer aan boord nemen we een warme douche en genieten we van een portie tonijnsashimi met sojasaus.  

Dat tonijn niet het enige is dat te vinden is onder het wateroppervlak van de Catalaanse mediterrane wateren, leren we die middag van Eli Bonfill van Plàncton Diving. Als zeeonderzoeker is het haar doel om mensen zich ervan bewust te maken wát er te vinden onder water en dat doet ze door haar kennis te delen én snorkel- en duikervaringen te bieden. We krijgen bij de duikschool eerst een les waarin ze vertelt wat we zoal onder water tegen zouden kunnen komen. Van planten en vissen tot zeeanemonen en bijzondere kwallensoorten.  

Onderwaterbossen  

Snorkelen ©Annebeth Vis

Daarna gaat opnieuw de wetsuit aan en vertrekken we in Eli’s busje richting het idyllische strand van Sant Jordi. Hier gaan we samen het water in om al snorkelend de verschillende soorten met eigen ogen te aanschouwen. En tot enthousiasme van ieder spotten we er heel wat! Het is extra leuk dat we ons van tevoren uitgebreid verdiept hebben in wat er te zien valt en nu weten hoe de vissen heten en welke plantensoorten we zien, zoals de pauwlipvis en de dichte onderwaterbossen vol posidonia oceanica.  

Plàncton Diving werkt veel met scholen, maar ook met toeristen die dit deel van Catalonië bezoeken. ‘Mensen gaan duiken in Australië, maar weten niet wat voor ecosysteem we hier hebben’, aldus Eli. We geven haar gelijk. Er valt hier nog zoveel te ontdekken. De Ebrodelta is de ideale bestemming voor (onder)waterliefhebbers, zo hebben we de afgelopen dagen ontdekt. En dat in combinatie met rust en een heerlijke keuken. Wij kijken al uit naar ons volgende bezoek.

Lees ook Familievakantie in de Terres de l’Ebre: natuur, traditie en cultuur en ontdek meer over haar reis.

Praktische informatie

Onze waterfietstour met gids deden we bij Més Mar in Sant Carles de la Rápita. Hier kun je ook terecht als je wil zeilen, suppen of kajakken.  

De excursie waarbij we met tonijn in zee zwommen wordt aangeboden door Tuna Tour in de haven van Ametllà de Mar.  

Bij Plàncton Diving in Les Tres Cales (Ametllà de Mar) kun je leren duiken of een snorkelexcursie boeken.  

Overnachten

Wij verbleven - met veel plezier - op camping Estanyet in Les Cases d’Alcanar. Deze kleinschalige camping ligt aan zee en is een mediterraan paradijsje vol bomen, bloemen en planten. Beschikt over een zwembad en een fantastisch restaurant, perfect voor wie niet wil koken. Comfortabele bungalows en fijne, ruime staanplaatsen met voldoende schaduw.  

Camping Estanyet ©Annebeth Vis

Restaurants

In Amposta aten we midden in de Ebrodelta bij Estany Estany Casa de la Fusta een heerlijk menu, dat bestond uit exostische visgerechtjes vooraf en een heerlijk rijstgerecht met paling en inktvis als hoofdgerecht.  

In L’Ametlla de Mar genoten we van een fantastische fideuà bij restaurant La Serra. Fideuà is vergelijkbaar met paella, maar wordt niet met rijst bereid, maar met pasta, een soort vermicelli.

In L’Ampolla, het stadje dat bekend staat als poort naar de Ebrodelta, is restaurant Can Piñana aan de haven een aanrader voor allerlei soorten visgerechten, van calamares tot fruits de mère en heerlijke rijstgerechten met vis.

Annebeth Vis, Barcelonatips

Al meer dan 20 jaar mag ik Barcelona en Catalonië mijn thuis noemen en nog altijd geniet ik met volle teugen van mijn bruisende stad en de fantastische omgeving. Als blogger en online gids ontdek ik nog steeds nieuwe, betoverende plekjes en deel ik inspiratie en praktische kennis op www.barcelonatips.nl.

@barcelonatips