Avontuurlijke wandelingen met kinderen in Catalonië

Avontuurlijke wandelingen met kinderen in Catalonië

Het laatste wat je wilt, is dat tijdens de vakantie de kinderen de hele dag naar hun kleine schermpjes blijven staren. Een avontuurlijke wandeling in de buitenlucht is niet alleen leuk om te doen, maar ook gezond en een geweldige activiteit om met het hele gezin te ondernemen. In dit artikel vind je een overzicht van enkele avontuurlijke wandelingen in Catalonië, waarbij de eerste tochten vooral geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen en de laatste tochten juist voor iets oudere kinderen.

Via del Nicolau (Pyreneeën)

Bagà ©Christopher Willan

Net buiten het dorpje Bagà in de regio Alt Berguedà is er een route die geschikt is voor het hele gezin: de Via del Nicolau. Deze route biedt voor gezinnen met jonge kinderen twee grote voordelen: de lengte van de route kan worden aangepast naar wens en er is nauwelijks hoogteverschil te overbruggen. Eventueel kan de route zelfs met een kinderwagen worden afgelegd. Maar dat maakt de tocht niet minder avontuurlijk. Tijdens deze wandeling loop je niet alleen meerdere keren door enkele donkere tunnels, maar moet je ook een keer over een hangbrug lopen (kinderen uiteraard hand in hand). De route is eigenlijk een rechte lijn van ongeveer 6 kilometer richting Bagà en vervolgens naar Guardiola de Berguedà, maar je kunt op elk gewenst moment besluiten om terug te keren en zo de route in te korten. Een leuk detail: bij het startpunt is er ook een picknickzone om nog even na te genieten van de wandeling en eventueel de voeten op te frissen in de nabijgelegen kabbelende rivier.

Het paddenstoelenbos van Poblet (Costa Daurada)

Poblet ©Consell Comarcal de la Conca de Barberà

Het zoeken naar eetbare paddenstoelen is in de herfst in Catalonië een nationale sport. Maar als toerist kun je je wellicht beter beperken tot de geschilderde paddenstoelen van het bos van Poblet in de provincie Tarragona. Deze wandeling kun je al snel omtoveren tot een speurtocht voor de kinderen: zoek de geschilderde paddenstoelen. Tijdens de route, die begint bij het boswachtershuis van Castellfollit, kom je onderweg namelijk een flink aantal op bomen geschilderde paddenstoelen tegen. Daar moet je wel iets voor doen, want de beschilderingen zijn verspreid over verschillende bomen en dus alleen te zien als je vanuit de juiste hoek naar de bomen kijkt. Het leuke is dat de kinderen zo onderweg steeds verder willen gaan om de volgende paddenstoel te vinden, terwijl ze ook iets kunnen leren over de lokale flora en fauna. Er zijn twee gemarkeerde routes: een korte route van ongeveer 3 kilometer en een langere versie van ruim 6 kilometer.

Via verde del Carrilet de l’Estany Gento (Pyreneeën)

Estany Gento ©Inmedia solutions S.L.

Deze wandeling in het Vall Fosca (donkere vallei) begint al in de zomer direct met een avontuur: de kabelbaan naar boven vanaf het stuwmeer van Sallent, net voorbij het dorpje Capdella. De kabelbaan brengt je tot een hoogte van ruim 2100 meter naar de berghut van het Gento-bergmeer (Estany Gento). Hier kun je op het terras eventueel eerst nog even iets drinken, voordat de tocht over de oude spoorlijn je via verschillende tunnels steeds verder richting het zuiden voert. De wandeling kent nauwelijks hoogteverschil, maar is door de hoogte en de vele tunnels toch een avontuurlijke uitdaging. De uitzichten zijn op die hoogte uiteraard spectaculair, zeker op heldere dagen. Tijdens de wandeling zul je regelmatig oog in oog staan met de lokale bewoners van de bergweiden: koeien. Het wordt altijd aangeraden om deze gewoon met rust te laten, er met een boogje omheen te lopen en ze verder niet lastig te vallen. Na de terugtocht via dezelfde route kun je ervoor kiezen om rustig af te dalen met de kabelbaan of de tocht te verlengen door zelf zigzaggend af te dalen via smalle bergpaadjes tot aan de voet van de kabelbaan bij het bergmeer.

De Trona van Siurana (Costa Daurada)

Siurana ©Achim Meurer

Siurana wordt door velen beschouwd als een van de mooiste dorpjes van Catalonië. Het is gelegen op een hoge rotspunt, met spectaculaire uitzichten rondom. Voor bezoekers van de Costa Daurada is het een perfecte bestemming om tijdens een dagtocht te ontsnappen aan de hitte en drukte op de stranden. En hoewel het dorpje Siurana op zichzelf al de moeite waard is, kun je de dag een stuk avontuurlijker maken door de wandeling naar de Trona (troon) in de rotsen te maken. Deze tocht begint bij de parkeerplaats net buiten Siurana en voert je langs de rotsen weg van het dorp. Het pad is goed gemarkeerd, maar vereist zeker stevige schoenen omdat de ondergrond nogal ongelijk is. Af en toe loop je langs diepe afgronden, andere keren kom je langs en onder klimmers die de verschillende klimroutes proberen te bedwingen. Je kunt ervoor kiezen om alleen tot aan de onmiskenbare Trona te lopen of de route aanzienlijk te verlengen door ook af te dalen en met een boog onderlangs om Siurana heen te lopen. Dat vergt behoorlijk wat energie en het meenemen van proviand en water voor onderweg is een must. De laatste klim van deze verlengde route terug naar het dorpje kun je vervolgens bekronen met een drankje op het terras van de lokale berghut, die is gebouwd op een uitstekende rotsgraat aan de rand van het dorpje.

De duivelstrap van de rode rotsen (Costa Daurada)

Escales del Diable Siurana ©Ajuntament Mont-Roig del Camp

Startend in het dorpje Mont-roig del Camp is er een prachtige en avontuurlijke route voor gezinnen met oudere kinderen. Deze route vereist het nodige uithoudingsvermogen, behendigheid en een stevige tred. Want hoewel de route aanvankelijk nog rustig door een droge rivierbedding voert en zich daarna opent tussen de vele olijfboomgaarden, komt al snel het avontuurlijke deel van de wandeling in beeld: de rode rotsen waar de streek om bekend staat. Gelukkig is de route goed gemarkeerd met geel/witte markeringen en dus gemakkelijk te volgen. Wat minder gemakkelijk is, is de beklimming van de rode rotsen. Hierbij maak je onderweg af en toe gebruik van touwen die zijn aangelegd voor het nodige houvast. En eenmaal boven om te genieten van het prachtige uitzicht, staat de duivelstrap nog op het programma. Deze trap kom je halverwege de afdaling tegen richting de hermitage Sant Ramon. Ondertussen ben je ook al door een grot gekropen, dus je bent nergens meer bang voor. Eenmaal aangekomen bij Sant Ramon kun je genieten van een welverdiend koel drankje of zelfs een ijsje. Bijzonder detail: je bevindt je hier op een plek die is vastgelegd door de bekende Catalaanse schilder Joan Miró! Dit zul je even later zien wanneer je de afdaling begint en langs een informatief bord loopt met een uitsparing die precies het kader van zijn schilderij aangeeft. Het laatste stukje terug naar het dorp kent geen problemen meer.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience