10 redenen voor een bezoek aan de Catalaanse Pyreneeën in de herfst

10 redenen voor een bezoek aan de Catalaanse Pyreneeën in de herfst

De herfst is een van de mooiste tijden van het jaar om een bezoek te brengen aan de Catalaanse Pyreneeën. Terwijl de temperaturen dalen verandert het landschap in een prachtig kleurenpallet. Het najaar is perfect om door de bergen te wandelen of fietsen, maar ook om te genieten van de culinaire geneugten en het burlen van de herten mee te maken. Een spektakel! Wij hebben tien redenen om de Catalaanse Pyreneeën juist in deze tijd van het jaar te bezoeken op een rij gezet.

 

1. Verbluffende herfstlandschappen

De bergen van de Pyreneeën veranderen in een kleurenpallet van rood, geel, bruin en oranje tijdens de herfst. Of je nu doordichte bossen wandelt of bergtoppen beklimt, de herfstkleuren zijn overal. Perfect om prachtige foto’s te maken.

Santuari de Gresolet ©Sergi Boixader

 

2. De bronsttijd van de herten

In de maanden september en oktober laten de mannelijke herten hun diepe roepen weer horen om vrouwtjes aan te trekken en hun territorium te markeren. Dit natuurspektakel, dat we kennen onder de term burlen, is prachtig om mee te maken. We raden je aan om te gaan kijken (en vooral luisteren) in de Vall d’Aran en het natuurpark Alt Pirineu onder begeleiding van een ervaren gids.

De bronsttijd van de herten ©Fundació Catalunya La Pedrera

 

3. Paddenstoelenjacht

Herfst en paddenstoelen gaan natuurlijk hand in hand en zeker in de Pyreneeën. Catalanen trekken in deze tijd van het jaar de bossen in om paddenstoelen te verzamelen zoals eekhoorntjesbrood en cantharellen. Je kunt deelnemen aan georganiseerde paddenstoelenexcursies en leren hoe je deze delicatessen herkent en hoe ze worden gebruikt in de lokale keuken. Verschillende dorpen in de Pyreneeën organiseren ook een Festa dels Bolets (paddenstoelenfestival).

Mushroom hunting ©Gemma Miralda

 

4. Fira de Sant Ermengol

Kaasliefhebbers zijn in oktober aan het goede adres bijde Fira de Sant Ermengol in La Seu d’Urgell. Dit is een van de oudste markten in heel Catalonië, de markt wordt al sinds het jaar 1048 gehouden. Je kunt hier de beste bergkazen uit de Pyreneeën proeven en kopen. Daarnaast zijn er ook andere ambachtelijke lekkernijen en producten te krijgen, zoals honing, wijn, paddenstoelen en herfstgroenten.

Fira de Sant Ermengol ©Servicios Editoriales Georama

 

5. Rustige wandelroutes

De herfst is natuurlijk perfect voor stevige wandelingen, vanwege de rust en prachtige kleuren. Een van de mooiste routes is de Romaanse kerkenroute in de Vall de Boí, waar je niet alleen geniet van de natuur, maar ook van de culturele rijkdom van de historische Romaanse kerken in het gebied. De kerken staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Romaanse kerken ©Patronat de Turisme de la Vall de Boí

 

6. Outdoor sporten

Zeker aan het begin van de herfst is het outdoorseizoenin de Pyreneeën nog in volle gang met activiteiten zoals mountainbiken, paardrijden en rotsklimmen. Omdat het aantal toeristen afneemt, heb je de bergpaden en routes vaak bijna voor jezelf. Genieten dus!

Mountainbiken ©Oriol Clavera

 

7. Thermale baden en wellness

En zodra het wat kouder wordt, zijn de thermale baden, zoals de Caldes de Boí, perfect om te ontspannen na een dag in de natuur. Erzijn diverse wellness retreats te vinden waar je natuurlijk omgeven bent door bergen.

Caldes de Boí ©Nano Cañas

 

8. Rijke flora en fauna

De herfst is ook een ideale tijd om de biodiversiteit vande Pyreneeën te ontdekken. Naast eerdergenoemde herten kun je vogels zoals vale gieren en arenden spotten, en kom je planten tegen die in andere seizoenen minder zichtbaar zijn.

Vale gieren ©Edwin Hagenouw

 

9. Kastanjefeesten

La Castanyada is een traditioneel herfstfeest dat in heel Catalonië wordt gevierd, ook in de Pyreneeën. Het feest vindt plaats op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen, en draait om het eten van kastanjes, zoete aardappelen en panellets (kleine marsepeinachtige koekjes). In veel bergdorpen kom je kastanjekramen tegen waar je vers geroosterde kastanjes kunt kopen, een geliefde traditie bij zowel locals als toeristen.

Panellets ©Mario Krmpotic

 

10. La Antiga Fira del Bestiar van Salàs de Pallars

De traditionele veemarktin het dorp Salàs de Pallars dateert uit de 16e eeuw. Het was ooit een van de oudste en grootste veemarkten in de Pyreneeën, tegenwoordig is het vooral een markt met ambachtelijke producten, vertoningen van lokale tradities, en een gezellige sfeer. De markt vindt plaats in november.

Fira de Salàs ©Jordi Peró Enjaume
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience