Catalaanse wandelervaringen met Mireia

Catalaanse wandelervaringen met Mireia

Mireia, een levenslange wandelaar geboren in een dorpje aan de voet van de Catalaanse Pyreneeën, neemt ons mee op een reis door haar geliefde wandelpaden. Dorpjes, Romaanse bruggen, meren en allerlei verborgen hoekjes bestaan naast elkaar en zijn klaar om ontdekt te worden.

Mireia in de oude winkel van Casa Leonardo © Anna Meneses

Verkennen als een Catalaan

"Voor ons Catalanen is wandelen de ultieme manier om een bestemming echt te leren kennen, een ‘plaeret’." vertelt Mireia. "Je leeft lokaal, proeft specialiteiten, vindt verborgen schatten en doet mee aan traditionele evenementen."

"Je verblijft in landelijke huizen gerund door families die al generaties lang hier wonen." De Vijfde Meer-route is een vijfdaagse wandeltocht van landhuis naar landhuis die de Catalaanse cultuur belichaamt.

Casa Leonardo, een van de landhuizen van de Vijfde Meer-route © Coke Bartrina

Ongebaande Paden

Mireia's passie voor wandelen ontstond al op jonge leeftijd, toen ze uren doorbracht op de paden rond haar geboortedorp. "Ik verkies de minder bekende routes waar ik rust kan vinden om verbonden te raken met mijn omgeving", zegt ze. Of je nu aan de kust, in de bergen of in het binnenland van Catalonië wandelt, er zijn prachtige paden om de omgeving in alle rust te ervaren.

Bosc de l'Obac © Motiva.cat

Onvergetelijke Ervaringen

Elke wandeling is een gedenkwaardige ervaring voor Mireia. Toch heeft ze een bijzondere voorliefde voor de regio Pallars. "De Vijfde Meer-route is mijn favoriet, omdat ik er echt aan de dagelijkse routine kan ontsnappen en dag na dag verjongd raak." 

Van de majestueuze pieken van het Nationaal Park Aigüestortes op meer dan 3000 meter hoogte tot de schilderachtige kustpaden langs de Costa Daurada, biedt Catalonië een unieke diversiteit aan landschappen voor wandelaars.

Estany de Montcortés © Motiva.cat

Essentiële Tips 

Om voorbereid op pad te gaan raadt Mireia aan om enkele maanden van tevoren te trainen en de route zorgvuldig te kiezen op basis van je niveau. Draag altijd goede (ingelopen) schoenen en trekkingsokken. Mochten je schoenen nat worden, doen kranten wonderen om het vocht er uit te halen. Neem een lichte rugzak met het essentiële zoals water, eten, laagjes kleding en een mobiele telefoon. 

Mireia geeft ons nog de volgende tips mee om veilig te wandelen:

  • Draag geen al te zware rugzak
  • Heb voldoende kennis van bergveiligheid en oriëntatie
  • Start vroeg, onderschat het terrein niet
  • Drink veel water 
  • Volg je route met een kaart of gids
  • Controleer de weersvoorspellingen 
  • Hou steeds het noodnummer 112 bij de hand 

Het is ook belangrijk steeds je afval mee te nemen, veekooien te respecteren en de zalige stilte van de omgeving te respecteren. 

Maar vooral… vergeet niet om verbonden te blijven met je omgeving: "Wandelen in de natuur laat ons de drukte vergeten en opnieuw verbonden raken met de aarde en al onze zintuigen."

© Motiva.cat

Of je nu op zoek bent naar een uitdagende meerdaagse trektocht of een ontspannen dagtour, de schoonheid van Catalonië wacht op avontuurlijke wandelaars. Laat Mireia en de andere locals je gidsen over de onverzadigde paden van deze bijzondere regio, diep van binnenuit verbonden met hun land. Want zoals Mireia zegt: "Wandelen is de beste manier om een bestemming te leren kennen, als een echte Catalaan."

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience