Klimmen langs kabels: via ferrata in Catalonië
Klimmen langs kabels: via ferrata in Catalonië
Via Ferrata, ook wel klettersteigen genoemd, is het klimmen en klauteren met behulp van een harnas en carabinerset langs kabels, ladders en kettingen en het traverseren van Nepalese en Tibetaanse touwbruggen. In Catalonië is er een grote verscheidenheid aan via ferrata-routes te vinden, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad van K1 tot K6. In dit artikel laten we je kennismaken met enkele van de mooiste via ferrata-routes verspreid over Catalonië.
Via ferrata La Canalassa / K1 (Paisatges de Barcelona)
Wil je een via ferrata doen met kinderen, dan is La Canalassa een goede optie. Deze route is namelijk specifiek ontwikkeld voor kinderen en beginnende klimmers. Bovendien is de route gemakkelijk bereikbaar vanuit Barcelona en is de aanloop dankzij de ligging net buiten het dorpje Vallcebre kort. De route zelf bestaat uit een zeer uitdagend wandelpad van ongeveer 2 kilometer, gevolgd door 150 meter aan bekabelde via ferrata. Ondanks de korte lengte is de variatie van de route groot, met onder andere een Tibetaanse brug en enkele verticale stukken. Bovendien is er in de directe omgeving veel meer te doen voor het hele gezin, waaronder normale klimroutes, het activiteitenpark Espai Actiu Vallcebre en natuurlijk de emblematische Pedraforca-berg.
Via ferratas Teletubbies en Olmo Soler / K2 (Terres de Lleida)
Vlakbij de zeer bekende Congost de Mont-Rebei liggen twee uitdagende routes: Teletubbies en Olmo Soler. En hoewel de naam van de eerste wellicht anders doet vermoeden, is deze combinatieroute zeker niet kinderachtig te noemen. Na een stevige afdaling langs de wand begin je direct aan de voet van Teletubbies met een verticale klim die je recht omhoog brengt naar één van de mooiste fotopunten als het om via ferrata gaat. Na verschillende combinaties van kabels en trappen voert de route namelijk over een smalle graat met aan beide kanten een flinke afgrond en achter je een prachtig uitzicht over het stuwmeer van Canelles. Daar waar de Teletubbies-route eindigt, begint de Olmo Soler- route en daarom worden beide routes vaak gecombineerd. Dankzij dit tweede deel van de route kom je uiteindelijk uit bij de idyllische hermitage van La Pertusa. Maar voordat je helemaal boven bent, heb je eerst nog een perfect uitzicht op de spectaculaire Congost de Mont-Rebei met zijn steile wanden aan weerszijden. Eenmaal voorbij de hermitage van La Pertusa ben je binnen een paar minuten weer op de parkeerplaats waar je eerder op de dag bent begonnen.
Via ferrata van La Morera de Montsant / K3 (Costa Daurada)
De via ferrata van La Morera de Montsant biedt dankzij de twee bruggen een unieke ervaring, waar natuur en avontuur samenkomen in een adembenemende route. De aanloop naar de route bestaat uit twee kabelsecties die naar het begin van de daadwerkelijke via ferrata leiden, gemarkeerd door een ijzeren informatiebord. Het eerste deel is een verticale uitdaging gevolgd door een groot rotsblok waar overheen geklommen moet worden. Daarna buigt de route naar links voor het vervolg van de route. Het tweede deel bevat twee bruggen, wat garant staat voor spectaculaire uitzichten. De eerste brug is een korte Nepalese brug, maar de Tibetaanse brug heeft een lengte van ongeveer 15 meter. Na de bruggen gaat de route voornamelijk verder via haken en kettingen, leidend naar het eindpunt van de route op de top van de graat. De combinatie van uitdagende passages en het onvergetelijke uitzicht op het dorp La Morera de Montsant maken dit tot één van de mooiste routes van de streek.
Via ferrata Baumes Corcades / K4 (Paisatges de Barcelona)
In de schaduw van de Montseny, net buiten het dorpje Centelles, ligt de zeer populaire via ferrata Baumes Corcades. Dankzij een Nepalese brug over een lengte van 68 meter, enkele zeer steile overhangen en de zeer uitdagende verticale delen en hangende trap in de route, is hij erg populair onder klimmers. Om deze reden dien je dan ook altijd te reserveren als je de route wilt ondernemen: dat is kosteloos en kan via de website van de gemeente Centelles (https://centelles.loriun.com/p/reserves-via-ferrada). Dat lijkt omslachtig, maar het voorkomt onveilige opstoppingen onderweg en vergroot het plezier tijdens het klimmen. De route zelf bestaat uit vier delen, elk met elkaar verbonden via korte, maar uitdagende wandelingen. Al direct aan het begin laat de route met enkele zeer steile, verticale beklimmingen zien dat hij veeleisend is. Mocht het te veel worden, dan is het goed om te weten dat er onderweg veel mogelijkheden zijn om al wandelend terug te keren naar de auto. In het tweede deel van de route kan er gekozen worden voor een gemakkelijke of moeilijke variant, waarbij de moeilijke variant uiteraard de nodige extra inspanning en durf vereist. Dat komt onder andere door de zeer lange Nepalese brug die moet worden overgestoken. Ook het derde deel van de route kent twee varianten, waarbij de moeilijke variant de route een moeilijkheidsgraad van K5 geeft en dus alleen geschikt is voor gevorderden. Maar ook het vierde en laatste deel van de route heeft een verrassing in petto: La escalera (de trap), één van de redenen waarom deze route zo populair is. Eenmaal boven kun je nagenieten van de geleverde inspanning, met op een heldere dag niet alleen uitzicht op de Montseny, maar ook op de witte pieken van de Pyreneeën.
Nog zwaardere routes: K5 en K6
Voor de gevorderde via ferrata-klimmers zijn er onder andere in het gebied rond Corçà (Lleida) en even buiten Sant Llorenç de Montgai (Lleida) ook routes te vinden met moeilijkheidsgraad K5 en K6. Speciale vermelding is er voor “Cágate Lorito” (vrij vertaald: Wees bang, vogeltje!) en “Feliz Navidad” (Vrolijk Kerstfeest). De eerste is waarschijnlijk één van de meest originele routes van Catalonië dankzij de grote variatie en is zeer geliefd onder via ferrata-klimmers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Met een moeilijkheidsgraad van K5+ is hij net iets minder zwaar dan Feliz Navidad, die met K6 één van de zwaarste routes van Catalonië is. Er is ook nog een K6+ route (El Ciclope), maar deze is eigenlijk meer voor sportklimmers vanwege het feit dat er op een groot deel van deze route geen reddingskabel wordt gebruikt.
Let op: via ferrata is niet zonder gevaar
Het beklimmen van een via ferrata-route vereist kennis van de techniek en het juiste gebruik van de benodigde materialen. Gebruik altijd gecertificeerd materiaal, bestaande uit een harnas, via ferrata-set, klimhelm en handschoenen. Ook op korte routes is het van groot belang om de veiligheid altijd in het oog te houden, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. Twijfel je over een route, kijk dan of je deze onder begeleiding kunt doen. Voor veel van de bekende routes zijn er vaak organisaties die kunnen zorgen voor materiaal en de juiste begeleiding, zodat je veilig kunt genieten van je klimavontuur.