Camí de Ronda, de kustwandeling langs de Costa Brava

Camí de Ronda, de kustwandeling langs de Costa Brava

Natuurlijk kent iedereen de Costa Brava van de schitterende, ruige kust met goudgele strandjes en pittoreske vissersdorpjes. Als wandelaar kun je de pracht van de Costa Brava van dichtbij beleven en bezoeken door de historische Camí de Ronda te volgen, die zich uitstrekt van Portbou bij de Franse grens tot aan Blanes.

Historische kustroute

Familie volgt wandelroute langs de kust © Ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Vroeger dagen werd dit pad vlak langs de kust gebruikt door de Guàrdia Civil om te patrouilleren en zo een oogje in het zeil te houden tegen smokkelaars en ander kwaad dat via de zee het land in zou kunnen komen. Door een pad direct langs de kust aan te leggen, werd het voor gezagvoerders makkelijker om tijdens het patrouilleren direct over de zee uit te kijken, maar ook om de vele kleine ‘calas’ (kleine baaitjes aan de kust) te controleren op vissersbootjes die wellicht smokkelwaar aan land wilden brengen. Om de route aan te leggen werd geen enkele moeite gespaard om steeds zo dicht mogelijk langs de kust te blijven en zo de zee niet uit het oog te verliezen. Hierdoor ontstond een wandelpad dat vandaag de dag als een van de mooiste van Catalonië (en wellicht heel Spanje) wordt gezien. Dit is te danken aan de vele contrasten die de route te bieden heeft: de diepblauwe zee, de geel rode rotsen en het groen van de dennenbomen tot de stille, afgelegen baaitjes en levendige vissersdorpjes die je onderweg tegenkomt.

Van halve dagwandelingen tot meerdaagse wandelvakanties

Wandelroute langs de kust © Oscar Gutierrez - Photographer

Het mooie aan de Camí de Ronda is dat je uit de totale route gewoon een stuk kunt kiezen dat je wilt gaan volgen. Daarbij kun je opteren voor een halve dagwandeling van 5 tot 10 kilometer, gecombineerd met een bezoek aan een vissersdorpje of een verfrissende duik in de Middellandse zee, maar ook voor een meerdaagse wandelvakantie, waarbij je tientallen kilometers van de Camí aflegt en overnacht in één van de vele accommodaties die er langs de route te vinden zijn: van eenvoudige campings en hostels tot luxe resorts en 5-sterren hotels. Zelfs op de korte trajecten is het verbluffend hoe afwisselend de route is. Zo kun je starten in het centrum van een bruisend vissersdorpje, om na een kwartiertje al in stilte te kunnen genieten in de schaduw van wat dennenbomen, terwijl je uitkijkt over een rotsachtige baai, de blauwwitte golven en de altijd aanwezige Tramontana-wind die voor afkoeling zorgt.

Voorbeeld-etappe: Portbou - Llançà - Port de la Selva

Uitzicht op het Sant Pere de Rodes klooster © Pep Iglesias

Wil je helemaal bij het begin (of eind) van de Camí de Ronda beginnen, dan kun je vanuit Barcelona de trein nemen naar Portbou om daar de eerste kilometers van de route te volgen. Startend in het dal van het station van Portbou begint de dag met een fikse klimpartij, maar als je eenmaal boven bent is het uitzicht absoluut de moeite waard. Na de stevige afdaling naar het dorpje Colera is de route verder bijzonder vlak en zijn er geen lastige passages meer. Terwijl je de kleine vissersbootjes aan je linkerhand op zee ziet dobberen, kun je zelf genieten van de verfrissende wind en de sterke zeelucht opsnuiven.

Eenmaal aangekomen in Port de la Selva kun je kiezen om dezelfde dag nog de bus naar Figueres te nemen (en vandaar de trein terug naar Barcelona) of om nog een dagje extra te blijven en een bezoek te brengen aan het indrukwekkende klooster Sant Pere de Rodes dat even buiten het dorpje ligt.

Voorbeeld-etappe: Cadaqués - Portlligat - Cap de Creus

Vissersbootjes in Portlligat en vroegere huis Salvador Dalí © Oriol Clavera

Cadaqués is wellicht een van de meest pittoreske dorpjes van de Costa Brava en heel Catalonië. Waar je het dorpje vroeger op enorm veel schilderijen kon terugvinden, is het vandaag de dag een hotspot voor fotografen die de schoonheid van dit kleine vissersdorpje willen vastleggen. Maar er is nog een andere reden waarom Cadaqués veel wordt bezocht en dat is te danken aan Salvador Dalí: zijn vroegere huis en nu museum in Portlligat ligt op de route naar het meest oostelijke puntje van Catalonië (en heel Spanje): Cap de Creus.

Je wandelt hier door het ruige landschap van het natuurgebied Cap de Creus, dat vroeger ook werd gebruikt voor filmopnames vanwege het bijzondere landschap. Je kunt kiezen om helemaal tot het uiterste puntje te lopen, waar ook de bekende GR11 de zee bereikt. Een absolute aanrader is om onder het genot van een goed diner te genieten van de spectaculaire zonsondergang die je vanaf de bar bij de vuurtoren kunt aanschouwen.

Voorbeeld-etappe: Platja d'Aro - Palamós - Calella de Palafrugell

Vissersbootjes in Palafrugell © Miguel Angel Alvarez

Deze dubbele etappe heeft een totale lengte van ongeveer 19 kilometer en kun je in één lange dag doen of verspreiden over bijvoorbeeld een weekend. Stap je stevig door, dan kun je kiezen voor lunch in Palamós, om daarna door te lopen naar Calella de Palafrugell. Doe je het liever rustig aan en besluit je bijvoorbeeld om onderweg af en toe een duik te nemen in een van de vele “calas” (baaitjes), dan kun je in Palamós kiezen uit een grote variatie aan accommodaties.

Zeilen voor de kust van Palamós © Diego Espada

Het eerste deel van Platja d'Aro naar Palamós voert langs ontzettend veel kleine verborgen calas en kleine strandjes, zoals de Cala del Pi, Platja de Belladona en Platja de Sant Jordi (die je dankzij z’n schoonheid vaak terugziet op Instagram). Maar je komt bijvoorbeeld ook door de uitgehouwen Túnel Forn Treumal, voordat je aankomt op de langgerekte boulevard van Palamós.

Het tweede deel van de etappe voert langs enkele oude ruïnes, zoals Castell de Sant Esteve de Mar en Poblat Ibèric de Castell. Maar wat de etappe vooral bijzonder maakt zijn de prachtige uitzichten die je onderweg tegenkomt van de échte Costa Brava: steile rotswanden, waar diepblauwe golven met witte schuimkoppen afwisselen met goudgele strandjes die vaak enkel via steile uitgehouwen traptreden te bereiken zijn. Dit deel van de Camí voert door een beschermd natuurgebied genaamd “Espai Natural Protegit de Castell-Cap Roig” en huist enkele van de meest prachtige uitzichten van de Costa Brava. De wandeling tot aan Calella de Palafrugell is dan ook een continue tweestrijd tussen enerzijds blijven staan om te genieten van het uitzicht en foto’s te maken en anderzijds doorlopen om op het eindpunt de voeten te laten rusten tijdens het drinken van een koel glas cava als toost op de mooie tocht.

Main and thumbnail image © Servicios Editorials Georama

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience