Cavalls del Vent, de meerdaagse huttentocht in de Catalaanse Prepyreneeën

Cavalls del Vent, de meerdaagse huttentocht in de Catalaanse Prepyreneeën

In de Catalaanse Prepyreneeën, iets ten noorden van de stad Berga, ligt het indrukwekkende natuurpark Cadí-Moixeró. Dit natuurpark omvat een lange bergkam met enkele van de meest spectaculaire uitzichten van Catalonië. De meerdaagse huttentocht Cavalls del Vent voert je langs 8 berghutten in een langgerekte cirkel door het hele natuurpark.

Ruim 80 kilometer in 4 of 5 dagen

De totale afstand van de Cavalls del Vent is 84,2 kilometer, en de meeste mensen kiezen ervoor om deze afstand in 4 of 5 dagen af te leggen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om er langer over te doen en onderweg meer tijd te nemen voor het maken van foto’s of om rustiger te lopen. Onderweg zijn er maar liefst 8 berghutten die deel uitmaken van de route en waar je stempels kunt verzamelen om je ‘paspoort’ te valideren. In totaal zul je tijdens de tocht ruim 5600 meter hoogteverschil moeten overbruggen, dus een goede conditie is zeker een vereiste om de tocht tot een goed einde te brengen.

©Chris König

Compleet pakket voor liefhebbers

Wat de Cavalls del Vent route bijzonder maakt, is dat je een zogenaamd starterspakket kunt aanschaffen. Het basispakket bestaat onder andere uit een officiële Buffsjaal van de route, de officiële topografische kaart van de route en het zogenaamde routepaspoort voor het verzamelen van stempels onderweg. Daarnaast zijn er nog enkele etenswaren van sponsors in het pakket inbegrepen. En wat het pakket compleet maakt, zijn de extra services die het biedt voor de deelnemers. Denk daarbij aan 24-uurs telefonische ondersteuning onderweg, toegang tot de mobiele applicatie, de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van wifi in de berghutten waar dat beschikbaar is, maar ook van een warme (of juist verfrissende) douche en oplader voor de elektronica. Naast het basispakket zijn er ook een pluspakket (met technisch shirt) en een MTB-welkomstpakket (met fietsshirt en drinkfles) verkrijgbaar. Bovendien bieden alle pakketten je de mogelijkheid om een specifieke ongevallenverzekering tegen een gereduceerd tarief af te sluiten voor de duur van de tocht.

Hoogtepunten van de Cavalls del Vent

Naast de 8 berghutten onderweg, passeer je tijdens deze tocht uiteraard enkele van de hoogste punten van het natuurpark. Velen bieden een spectaculair uitzicht, niet alleen van de hoge wit besneeuwde pieken van de Pyreneeën, maar op heldere dagen kun je zelfs de Montserrat-berg vlakbij Barcelona zien. Startend bij de Rebost-berghut, klim je onder andere over de Tosa d'Alp, waar je op een hoogte van 2.500m de Niu de l'Àliga berghut kunt bezoeken. Na een afdaling richting de ruige Penyes Altes (2.279 m), kun je vervolgens kiezen voor een overnachting in de Serrat de les Esposes berghut, die op 1.511m en dus bijna 1000 meter lager ligt.

©Chris König

Na een goede nachtrust staat op de tweede dag een indrukwekkende tocht langs de noordkant van het park op het programma, waarbij onder andere Prat de les Estelles, Vimboca en de Pas dels Bous (2.253 m) worden aangedaan. Het laatste stuk richting de Prat d'Aguiló berghut wordt door velen gezien als een van de mooiste bergwandelingen van Catalonië.

Dag drie begint met een flinke klim, want al vroeg in de ochtend begin je met de klim naar de Pas dels Gosolans (2.430 m). Hier aangekomen is het grootste probleem welke kant je op moet kijken voor het mooiste uitzicht. Vóór je ligt namelijk de bijzondere Pedraforca-berg met zijn twee kenmerkende pieken. Maar als je je omdraait, kijk je uit over de Cerdanya-vallei met aan de andere kant de hoogste pieken van de Pyreneeën. Na de verdiende pauze zet je dan de afdaling in om via de Lluís Estasen berghut uit te komen in de vallei om te overnachten in de Gresolet-hut, de laagstgelegen hut (1668 m) van de gehele Cavalls del Vent route waar je zult overnachten.

©Chris König

Vanuit de Gresolet-berghut gaat het de volgende dag voornamelijk door schaduwrijke bossen en langs kabbelende beekjes, inclusief de Empedrats-waterval die in de zomer voor de nodige verkoeling onderweg kan zorgen. Na de stevige klim vanuit de kloof waar deze waterval is gelegen, kom je uiteindelijk uit in de Sant Jordi berghut, de laatste overnachtingsplek van de route voordat je aan de laatste etappe begint.

©Chris König

Op de laatste dag van de Cavalls del Vent huttentocht kom je uiteindelijk weer uit bij de Rebost-berghut. Maar uiteraard niet voordat je door het bosrijke gebied aan de oostkant van het natuurpark eerst flink bent afgedaald om uiteindelijk aan de laatste klim naar Rebost te beginnen. Het uitzicht onderweg maakt het de moeite waard en een stevige maaltijd in de berghut misschien nog wel meer.

Ook onder begeleiding van een gids

Hoewel de Cavalls del Vent huttentocht prima te doen is aan de hand van de topografische kaart, de vele markeringen onderweg en eventueel zelfs een GPS-track, kun je er ook voor kiezen om de route onder begeleiding van een officiële berggids te doen. In de zomermaanden worden er meerdere groepstochten georganiseerd, waarbij je de mogelijkheid hebt om de route in 4 of 5 dagen te lopen. Afhankelijk van wat je wilt, kun je voor de betreffende groepstocht kiezen, waarbij je er zelfs voor kunt kiezen om een datum te prikken waarop een Engelssprekende gids meegaat. Hoewel de taalbarrière tijdens het wandelen en genieten van deze schitterende meerdaagse huttentocht uiteraard nooit een probleem hoeft te zijn.

©Chris König

Meer informatie: www.cavallsdelvent.com

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience